WordPress Plug-ins

Een korte introductie over WordPress plug-ins.

 

Wat is een plugin?

Een plugin is een software-onderdeel dat een specifieke functie toevoegt aan een bestaande applicatie. Je kan plugins dus gebruiken om een bestaande WordPress website uit te breiden of meer mogelijkheden te geven.

Je kan bijvoorbeeld een offerteformulier, een newsletter opt-in, een shop enz. aan je site toevoegen. De mogelijkheden zijn heel uitgebreid en er worden voortdurend nieuwe plug-ins geschreven.

Waar vind je plugins en waar moet je op letten?

Via je dashboard ga je naar de Plugin rubriek en kies je om een nieuwe plugin toe te voegen. Voer dan de functie in die je zoekt en je krijgt een lijst zoekresultaten. In de nieuwe WordPress4.0 versie krijg je een mooi overzicht waarbij je gemakkelijk kan vergelijken, zie ook artikel over WordPress 4.0.

Als je online wil zoeken naar een plugin, surf je naar de plugin directory, wordpress.org/plugins. Wees kieskeurig bij het zoeken van plugins en houd er rekening mee dat een groot aantal plugins een invloed kan hebben op de snelheid van je website.

Voor je een plugin gaat installeren kan je best enkele criteria nagaan:

– Is de plugin opgezet door een betrouwbare partij?
– Is er voldoende documentatie?
– Hoe lang bestaat de plugin en hoe actief is het forum?
– Zijn oude en nieuwe versies van WordPress ondersteund?
– Geeft het conflicten met geïnstalleerde plugins of updates?

 

Hoe installeer je een plugin?

Via het dashboard is het heel eenvoudig daar kan je plugin rechtstreeks installeren bij de resultaten op de ‘Plugins/Add New’ pagina. Als je de plugin via wordpress.org/plugins download kan je het ook via ftp uploaden in de plugins map van je theme. Als dat gebeurd is kan lees je best de documentatie voor je de plugin activeert. Je gaat dan de juiste instructies krijgen om de installatie correct uit te voeren.

 

 

Een aantal interessante plugins

Yoast (SEO)
Algemeen beschouwd als de SEO plugin voor WordPress. Het heeft uitgebreide mogelijkheden om je website en je content te optimaliseren.

Askimet
Wordt automatisch geïnstalleerd bij je WordPress, om het te activeren kan je een ‘API key’ aanmaken op de site van Askimet (betalend). Het is een prima alternatief om de vele spam reacties op je website tegen te houden.

Gravity Forms
Als je enkel een contactformulier nodig hebt is deze plugin duur, maar de mogelijkheden zijn heel ruim. Je kan er offerteformulieren mee opstellen, het beperken van inzendingen voor wedstrijden en je kan er zelfs een volledige bestelsysteem mee opzetten.

Nextgen Gallery
De ingebouwde foto gallerij in WordPress beheren is niet ideaal. Via deze plugin kan je foto’s eenvoudig beheren, diavoorstellingen toevoegen aan je website en nog een hoop andere functies. Het is met meer dan 10 miljoen downloads één van de meest populaire plugins.

WooCommerce
Is een applicatie dat je toelaat om producten te verkopen op je website. Het is gratis, heeft veel mogelijkheden en wordt gebruikt door succesvolle e-commerce websites. De extra functies kunnen prijzig zijn, maar meestal volstaat de basis set.